Wednesday, April 27, 2016

Jurnal Cuti: 3

Assalamualaikum

“Dari mana?”

“UPSI”

“Kos?”

“Teater”

“Ni dari mana?”

“UniSZA, Biotech”

“Oh! Jauhnya Biotech pergi arts”

*sengih kerang*

“Good luck lah”

“Okay!”

Kurang sebulan, report akhir praktikal kena ada atas meja academic supervisor. Kalau tengok draft dalam folder nama ‘FINAL REPORT’ baru siap sampai ‘Introduction’. Ada macam, 5 bahagian lagi sebelum sampai kepada ‘References’. Minggu depan kena jahit herbarium untuk koleksi makmal. Padahal, details herbarium yang berkenaan pun belum cari.

Ini realiti pelajar Bioteknologi Pertanian.

Dan BAYSPlus; seluruh manusia hebat dan luar alam yang aku jumpa dalam dua hari lepas – sepatutnya Cuma mimpi yang tanpa sedar jadi realiti kepada sisi lain aku.

Seronok dapat escape dari reality culture fungus-observe-pasang perangkap RPW-mengkelas pesticide-mount insects; ini seronok. Tapi, seni – perkara yang aku jatuh cinta, itu syurga. Bukan seronok lagi.

Dalam masa 2 hari, input banyak betul macam kelas 2 tahun. Baysplusipoh memang power! Diorang sediakan kami 3 cells untuk hari pertama. Writing-Music-Fashion. I took writing as expected. Dijah tamak. Kah! She took two classes but end up in writing cell with me and Jack.

Wani Ardy; she was really inspiring. 

“Semua orang boleh menulis”

"Dan selagi tak berhenti menulis, you are writer"

She shared few tips on how to manage idea and inspiration. Perkara penting untuk menulis. Kira kalau rumah, ini jambannya.

Dijah dah jadi macam partner in crime. Came all the way from Sungai Petani to attend this workshop. I hope she get inspired as I am. Majority who came to Baysplus were from art background. Contoh: designing, multimedia, teater and fashion. Dan terselit beberapa manusia yang luar dari title, ‘ART’ student.

It feels funny, seorang Paen yang tak ada cita-cita datang berkumpul dengan manusia yang cantik dengan cita-cita mereka macam bintang. Dan aku; habuk. Bila orang tanya, “tell me your name and your ambition”, yang lain, “Saya nak jadi multi-talented”, “saya nak jadi business woman”, “saya nak jadi cikgu teater”, sampai part aku, “My name is Farahin Syazwani and I’m still exploring what I want to do”.

Untuk 2 hari, kami di hadapkan dengan pelbagai slots. Hari pertama dah dengar success story dari young art entrepreneur, rasa macam, ‘Wow! Is this a real human?!’ Aku share satu. Eizaz Azhar, pemilik Guitar Empire.

Eizaz left school at the age of 14. His passion memang music. Itu sahaja yang beliau ada. By the age of 19, he rented his first jamming studio for RM20/hour. Beliau Cuma ada RM4000 sahaja masa beliau mula nak sewa jamming studio. So, untuk cut off budget, beliau kutip barang lama dari junkyard yang masih boleh dipakai. Beliau baik pulih dan cat balik barang-barang tersebut. Untuk jadikan bilik sewa kedap bunyi, he bought egg trays from pasar. Dia kata, “studio ni, sekali pukul dram, keluar sekor lipas”, this was how he portray how ‘daif’ nya studio pertama dia and I found it really funny. He said, he didn’t get any support but he had friends who volunteer to help him in realizing his dreams.

Bila dah berjaya buka jamming studio, beliau mula sells gitar. Tak banyak pun. But, still, ada orang beli. Dia juga akan recommend to people who wanted to buy music instrument sekali dengan membelikan barang tersebut. That’s how he first started to become an entrepreneur. And one day, there was this school yang order 700 violins. Jadi, beliau fikir mana nak dapat that huge amount of violin within budget yang sekolah tersebut tetatpkan. Dia dapat tahu, China boleh bekalkan that amount of violin dengan harga yang berpatutatn. So, he flew to China untuk lihat sendiri betul ke kilang bikin violin tu ada pekerja, betul ke pekerja tu buat violin tu dan sebagainya.

Perlahan-lahan, beliau mula buka satu kedai alat music dan sekarang, beliau owned one of the biggest musical instrument store in Malaysia name, Guitar Empire. Along the road of success, terlalu banyak perkara yang orang lain tak nampak. Kita Cuma memandang berjayanya beliau, tapi belakang perkataan ‘berjaya’ ada perkataan ‘bersusah payah’. He starts from bottom dan kemudian making network with great people. He didn’t have his PMR or SPM, neither diploma nor degree. But passion, effort and determination drive him to become a success person.

Cerita ini bukan bermaksud, “hey! Pergi berhenti sekolah live your dreams”. Hidup kena relevant. Beliau berjaya bukan sekadar dengan ‘passion’ tapi disertakan juga dengan hard work, effort dan determination. Ini testimony yang mengatakan, education certificate bukanlah kayu ukur kejayaan seseorang. Tak semestinya perlu belajar gila babi tinggi untuk dikelas berjaya. Kalau belajar tinggi pun kalau end up mengangkang di rumah habiskan beras, tak guna juga.

Banyak sebenarnya success story yang aku dapat hari pertama datang Baysplus. Contoh lain, Tapai. Owner Playground Production. Producer ‘Terbaik Dari Langit”. Saja nak bagi tahu, he started the production at the age of 32 and before that beliau bekerja makan gaji. Inilah yang orang kata, ‘nak seribu daya, tak nak seribu dalih’. Tak ada istilah, “I’m too old to chase my dreams”, bullshit semua itu. You can do it! Pokoknya, nak dengan tak nak.

There was this old woman, I think she was at her late 70s. Beliau sangat minat music but living in a family yang strict tak mampu beri dia peluang untuk living her dreams such as belajar music dan so on. But, she has strong will and she started doing things she like lepas pencen. How was that? Umur bukan penghalang. Ini ilmu. Bebas waktu bila pun nak kutip.

Contoh lain, Meor Shahiran. Founder of Bodysurf. Its passion that drove him and his brother creating Muck. And amazingly, this man has changed Ipoh scene. Ipoh terkenal dengan gig, pop culture scene and rock and roll all credited to this man. Muck has released few compilation albums dan dijangkakan akan release album baru tak lama lagi. Semuanya kerana passion dan effort. Ini adalah jenis-jenis manusia yang tak bertangguh bila nak lakukan perkara hebat. Manusia yang, “Okay! Lets hit the town!” Manusia yang tak give up.

Baysplus bawakan khas dari Bandung Creative, Fiki Satari dan Dr. Tita Larasati. They flew all the way from Bandung to talk about entrepreneur and how they change Bandung into creative city. Ipoh ada ‘Ipoh Kreatif’ dan aku rasa bangga untuk manusia-manusia seperti Jayzuan dan Projek Rabak yang mengambil inisiatif untuk event ‘Ipoh Kreatif’.

Ini baru hari pertama tau. Dan opening performance pun power. I always love Fazleena & The Lasykar. Mereka adalah poetry band dan aku suggest betul kau dengar performance diorang. Power! Tak tipu. Aku ulang Kota Kenangan banyak kali dalam sehari because it works like ‘inspiration bank’ to me.

Hari kedua, aku double amaze. Opening performance pun dah power kuasa da, memang permulaan hari yang baik aku boleh kata. Acara dibuka dengan alunan seruling dan kemudian bacaan sajak dari Jack Malik. Jack Malik ni bagi aku memang sejenis kehebatan yang turun sekali sekali dari langit. Kalau Fazleena & The Lasykar aku ulang Kota Kenangan, pada Jack Malik aku paling suka Sajak-jak-jak, interpretasi dari sajak Abdul Ghafar Ibrahim (Agi). Cubalah dengar sekali, sama-sama kita amaze dengan student kulinari yang boleh lontar sajak sebaik ini.

Kemudian, kami disajikan dengan inspiring story dari Mamat Khalid; antara pengarah yang ada dalam favourite list. Cerita pertama yang beliau bikin adalah Man Laksa dan sekarang beliau mempunyai sebuah kafe, Sarang Art Hub yang terletak di Tanjung Malim. Beliau berkongsi dengan kami minat beliau pada dunia perfileman. Dari kecil beliau memang indulged dengan filem. Wayang dah macam rumah kedua. Dan setiap filem yang beliau tengok, beliau akan absorb macam span; kata beliau. Dan bila beliau dewasa dan sudah berkahwin, passion kekal passion. Nothing change, but beliau masih eager untuk jadi seorang manusia yang kreatif.

Beliau bekerja di DBI dan in order untuk jadi kreatif dan lain dari yang lain, beliau (protes) punch card pada pukul 4.24pm; waktu tamat bekerja adalah 4.15pm. Kemudian, beliau mula rasa Ipoh tak boleh menerima kewujudan beliau. Beliau ber’lari’ ke Frankfurt setelah mendapat persetujuan dari isteri beliau. Di Frankfurt, beliau explore pelbagai filem yang tak masuk Malaysia. Dan beliau makin tertarik dengan dunia perfileman. Suatu hari, beliau men’campakkan’ diri beliau sebagai pengarah untuk pertama kali. He succeed. Dan kerjaya beliau sebagai pengarah terus berkembang.

Mamat Khalid menceritakan perihal kehidupan beliau di Frankfurt selain jalan mencari sebuah kehidupan baru ia juga sebuah perjalanan untuk lebih mencintai tanah air sendiri.

“baru tahu apa rasa bangla, Indon yang datang Malaysia”

“Masuk kedai dekat stesen minyak sebab dalam tu ada heater, belum apa-apa dah kena halau”

“masa tu dalam hati kata, ‘ini kalau datang Sungai Rokam ni ee rasa nak cubit-cubit je’”

Antara filem beliau yang power adalah Puteri Gunung Ledang. Kata beliau lagi, Puteri Gunung Ledang di buat untuk isterinya.

“Isteri abang tak romantic. Jadi, perkataan yang puitis dalam Puteri Gunung Ledang adalah perkataan yang sepatutnya abang bagi dekat dia, tapi abang tau dia takkan faham”

Dan acara diteruskan dengan ‘Meet the Mentor’, huddle session. Dapat sembang that close dengan orang bikin filem, owner Jibril’’s Lounge, art gallery manager, pembikin music, ini semua bagi aku satu kebahagiaan. Lepas tu dapat pula dengar different thoughts dari participants lain, peh! Rasa kecil je duduk dalam kelompok diorang. Kemudian acara diteruskan dengan pembentangan business model canvas. Pasal hari sebelum tu aku tak stay sampai habis, jadi aku terpaksa disumbat ke mana-mana group yang tak ramai orang.

It was fun though! Walaupun perasaan, ‘Ya Allah! Hebatnya budak-budak ni!” betul tengah conquer seluruh badan, but, still, its fun to meet new friends yang share same passion towards art.

This event was more than what I expected. Selain dapat kawan baru, I get free tips dari Jack and his friend, Afiq( he directed a short film entitle, ‘Those Reasons’) on script writing. Hanging out with them, sangat buat aku rasa macam hama. They’re too good for everything. Bila Jack sembang pasal his favourite poet, aku dumbfounded dalam hati. Rasa dia, “where the hell did you get this awesome knowledge dude!” sampai aku speechless. And when Afiq told some good screenplay which I should spend time watching ‘em, it makes me feel, “alamak! Kosongnya aku ni”. Sebab filem yang dia suggest memang power itu pun lepas aku tengok.

Aku tak tahulah these two creatures datang dari planet mana. Knowledgeable nak mampus! They were born to make arts I think.

Acara diakhiri dengan persembahan dari Wira (The Balok People). Beliau ni definisi legend reggae sebaris Bob Marley. We were having fun, dancing, goofing around to music he sung. And the guitar pluck was just too sweet to live in my memory.

Baysplus ini adalah kolaborasi MyPAA bersama Projek Rabak, Cradle, MaGIC, MyCreative, mavcap, Tourism Perak, Ipoh Echo, FINAS, Bursa Malaysia dan The Bursa Bull Charge.

Konklusi dua hari di acara Baysplus adalah satu magic yang tak akan dijumpai dalam hari yang lain selain meraikan perbezaan dalam seni. Terima kasih manusia hebat! Semoga panjang umur dan terus gah dalam usaha bikin seni.

Sekian.


(forgive me for ‘rojak’ and the absent of picture)

No comments: