Tuesday, March 22, 2016

Jurnal Cuti : 1

Assalamualaikum
Hai.



Currently, aku ada di Ipoh hampir 9 bulan , plus minus. Pertama , untuk internship. Kedua, cuti semester 3 bulan sebelum ke tahun akhir. Jadilah keseluruhan keberadaan di Ipoh 9 bulan , plus minus. Hujung minggu yang lepas , aku ke screening ‘Lelaki Harapan Dunia’ , cerita tulisan Liew Seng Tat. Selain movie screening, kami disajikan dengan kupasan awal muncul filem dari zaman filem ‘Semerah Padi’ hingga ke filem-filem 21 century. Hujung minggu pada minggu kedua , aku ke Khizanat untuk RabakSlang dengan Dijah. Dekat sana , kami dikenyangkan dengan sembang santai brader Nazir tentang ‘Seni dan Budaya di Melbourne’.

Aku ada satu group yang diberi nama , ‘Group Pencinta Puisi’- duh! Klise betul nama ni kan. Haha. Di situ , aku jumpa tribe aku. Manusia-manusia yang jatuh cinta dengan seni dan tulisan. Aku ada member yang ambil jurusan seni halus, yang ambil law tapi kaki jamming dan power dengan music instrument dan semestinya seni, yang doktor tapi ada keluarkan sebuah buku puisi, yang biasa-biasa tapi puisinya luar biasa. Entah ramai. Dan mereka semua; yang di Yasmin Ahamd at Kong Heng , Khizanat , group bernama klise, mereka ajarkan aku melihat hidup dari kaca mata berbeza. Seronok. Tak tipu.

Jujur, screening filem di Yasmin at Kong Heng adalah suapan seni aku yang pertama. Selama ni, aku Cuma manusia yang suka seni sorang-sorang , yang aku tak tahu dengan siapa aku perlu bincangkan perihal tulisan pemuisi itu dan ini , karya director itu dan ini, music artis itu dan ini. Aku sorang, mereput dalam bilik di kampus bersama buku puisi.

Balik ke kampus , aku tak tahu kemana aku boleh cari aktiviti seni . Ada hikmah rupanya, aku putus cinta dan patah hati , pulang ke Ipoh dan berjumpa manusia-manusia hebat. Di screening itu hari , aku pergi seorang. Aku tak biasa lagi dengan scene art yang begitu maklumlah, itu yang pertama. Sumpah, aku rasa macam alien. Gelak terbahak sorang bila sampai bahagian cerita yang lawak. Tapi, situlah, aku terinspirasi untuk sebuah kehidupan. Aku duduk dikelilingi makhluk yang jatuh cinta dengan seni dan isinya. Jujur atau tidak, itu bukan hak aku mahu menilai mereka. Yang aku tahu , aku seronok dapat ilmu perfileman dari Hassan Muthalib dapat pengalaman merantau dan pindah rumah dari Seng Tat.

Dan bila aku ke event seni seterusnya, yang sama santai, aku sudah mula boleh cope. Mungkin belum sampai tahap, aku boleh bertegur , “hai”, tapi bolehlah bersembang kalau ditegur dan bersembang kencang macam space tu aku punya sorang. Aku seronok, tho aku tak pernah ke Melbourne , tapi brader Nazir bawa Melbourne ke ruang Khizanat, aku tak pernah deklamasi puisi dikhalayak (tak berani lagi jujurnya), tapi dengarkan Jack Malik, sijasad dan brader Nizar deklamasikan satu dari kepunyaan mereka dan kesukaan mereka , aku belajar; itulah caranya mengekspresi tulisan hati secara verbal.

Aku bukan anak yang dibesarkan dalam keluarga seni. Yang aku tahu kau faham , prejudis mereka kepada seni itu seperti apa. Aku bukan anak , yang senang diberi pelepasan terbang, tapi aku bersyukur aku dijaga dan disayang , jadi kerana tuhan itu Maha Tahu, Dia bawakan seni; passion aku , ke ruang yang aku diizin terbang kepada .

Itu hari , aku cuba buat abstact pakai melted wax crayon. Tak jadi weh ! Tak jadi macam apa yang aku nak. Adik aku gelak , “ni Hakim pun boleh buat”. K. Aku post ke group yang bernama klise , bang Yat kata , “daebak Scarlet!”. Inilah guna manusia yang jatuh cinta dengan seni , mereka faham. Walaupun hasilnya sloppy. Tapi, mereka faham usahanya banyak. Dan aku percaya, asal seorang pelukis, penyair , pemuisi, penulis, dan seniman seniwati yang hebat adalah dari menjadi sloppy dan dikecam terus-terusan.

Aku student science , aku main logic dan fakta. Tapi , aku sedar , kebanyakan waktu , aku memang tak masuk akal dan hidup aku selalunya terkeluar dari landasan fakta. Aku tak tahu nak express macam mana. Jadi, aku tulis setiap satu.Aku bukan orang verbal. Aku masih suka Sains, sebab ini makanan aku dari kecil. Bapak aku Engineer , kau tahu tak seksa nak bawak balik report kad kalau Math dengan Sains dapat bawah dari B!

Aku nak bagi tahu, jangan sempitkan fikirang kau dengan kata seni Cuma untuk orang yang talented dan pandai melukis, Aku tangan kayu, melukis time kelas Botani dulu pun asek lekap orang punya je, tapi rezeki seni aku jatuh pada ; Alhamdulillah aku pandai karang puisi walaupun tak sehebat otai-otai, atau yang sudah Berjaya keluar buku tapi cukuplah kalau ada orang ketuk pintu peti masuk aku dan kata ,”terima kasih , tulisan awak inspired saya”. Itu pun aku dah bersyukur sungguh.

Bagi aku, seni adalah portal untuk aku mencari tuhan.

“Kita semua mencari, tapi cara kita mencari yang berbeza”- Yasmin Ahamd

“Jangan beralasan nak buat seni. Kalau kau betul suka seni , kau akan buat masa untuk dia”- Jayzuan.

Seni adalah perkara paling dekat dengan jiwa aku untuk aku terus berjalan dan mencari. Kau semua  ada cara sendiri. Gunalah , sebab kita ni wanderer atas bumi tuhan. Pencarian takkan sudah , sampai kau ke liang lahad. Itulah , hijrah orang panggil . Perkara yang tak berhenti di situ sahaja.

Dan aku berharap, aku diizin tuhan untuk ke event seni seterusnya supaya aku terus terinspirasi dengan manusia-manusia hebat yang bina sarang dari kemalangan yang teruk.

“IpohKreative yang lepas , budget dalam RM500. Itu pun tak sampai , aku yang bundarkan”-Jayzuan.


Sebab bukan semua perkara perlu segedebuk duit untuk menginspirasi manusia dan memanusiakan seorang manusia. Percayalah. Isinya lagi penting dari , harga.


Thursday, March 17, 2016

Its Okay

Assalamualaikum
Hai.

I learn that, even a person who I thought have everything in their life don’t feel happy, still, sometimes, feels unfit for anybody. While, I, I see them as perfect. So, I don’t see any reason to stop being grateful. Because I believe, today, there’s somebody out there, who pray to Allah that they want life like mine.

I am blessed, with beautiful people around me. I asked Allah for a love instead He gives me greater love than ‘a’ that I asked. These people, taught me, that, its okay to feel not okay. Its okay if I feel sad and depressed. Its okay if I want to isolate myself for awhile. Its okay to feel a little heartbreak. Its okay to be damage. Its okay to not be perfect. As long as I know and I learn to stand up again.

And I learn that, crying doesn’t make me a loser or the weakest person on the Earth. It just mean, I tried so hard for thing to happen like I plan. But, again, my life is blessed, with things I never asked but He did give me because He knows that I need it even I don’t realize. I should be very grateful because my life was planned carefully by the Almighty who I know won’t make any mistakes.

These, every heartache, every wound, every fight, every battle that I lose, every scar, every 
heartbreak; I know, even then, I am a winner to myself and how this shitload has taught me to see a beauty behind every ugliness.

Dude, we are human. Vulnerable to unexpected thing. We are fighter even without entering the military school or whatever the world has offer. In every test He gives, He teaches us to see the beauty not the problem instead. So we know, how great His love and mercy even we sin a lot.
I don’t really know, to speak love in verbal. I speak love in every word I write and in every art I made. So this, is dedicated to you people, who don’t hesitate to love this wreck ship. Read the manual for me and be the wind when I can’t sail . Anchor into the deep blue ocean when I almost die in the middle of nothingness.

My parents won’t read this, but, If you happened to see them, just tell them this is for them too.
‘Why ask others to tell when you can do it yourself?’

Because they know me as this rebel kind of daughter , who don’t smile a lot and ignorance about most of thing. Haha. Dude. Really, I’m practically a full time introvert when I at home.

I believe in, when you give love , you don’t get love back from the same person you give instead you will receive from others who don’t expect.

Jujur, tuhan itu Maha Adil lagi Maha Kasih. Tak sia-sia jatuh sayang pada mereka-mereka yang tak kenal sayang kau. Sebab Dia, Dia tahu semua itu.


Semoga terinspirasi.

Kosong // Nastia

Friday, March 11, 2016

The Overlooked Beauty


Hai.

I wasn’t raised in a family who indulged in art or who like art. But Mama is a tailor , okay that’s art too I think. But now, I am big enough to know and to learn that art is more than painting and drawing. Its about a beauty in every darkness. Recently, I watched Sharifah Amani’s short films title Sangkar(Cage). It’s a good story though. Sharifah Amani was raised for acting and storytelling by Yasmin Ahmad through her films. She has been featuring in numbers of films directed by Yasmin Ahmad , such as, Sepet, Gubra , Muallaf and short film ‘Chocolate’. I wasn’t a fan of Yasmin Ahmad back then. I didn’t really watch her films. Well, I was a kid, I didn’t know much about life or what is happening around me because that’s what Yasmin told in her films. But , Sharifah Amani short film, Sangkar , really open my eyes, “ a student can be this good , I am sure her teacher was far greater”. And, so I began searching more about Yasmin. I watch some of her films and short films. 

Surprisingly, I just knew , Petronas ads were directed by Yasmin too! Seriously, I love Petronas ads. It’s full with humanity, love, the diversity of ethnic and compassion.

Gubra and Muallaf had become a controversy back then when it was first out. In fact, Yasmin had to cut 8 scenes in Sepet to be featured in Malaysia’s cinema. But Yasmin managed to win some awards for her films. She deserved it. Some critics said , Gubra was a started to a liberalization of Islam.

Example, a scene where the bilal touch a stray dog to make the dog go away from the street in his way to mosque, a scene shows the bilal’s family are very kind to Temah who is prostitute, in fact , Temah sent her son to bilal’s house to learn Quran reciting. These are example of scenes out of many others.

Yasmin has been interviewed to talk about her films which she knew has rose a lot of controversy in Malaysia since her films had shown a lot an affair between a Chinese boy and a Malay girl like in Sepet and Gubra. “Actually, I didn’t mean to highlight the races and ethnic. Its not what my intention was when I made the story. I just blur out the race and think that they are just people”- Yasmin said during the interview.

She was asked about Muallaf , a story about a Roman Catholic believer and two Muslim girls who planned on escaping from her brutal wealthy father. A controversy rose when people think , Yasmin actually highlighted the religion aspect instead what Yasmin said in her interview was, “well Muallaf in English is conversion, but what I mean to show is one’s forgiveness to their parents. Because I’m sure there’s a lot of people out there who has been punished by their parents more than they should get. And parents , they just human and they do make mistakes. The religion is just a small red herring”.

Yasmin was asked, where did she get the idea of writing those magnificent story. “From my experience and from what I see”. She taught her crew that when you write a story don’t filter , just do it , forget what others said, it your story after all. She said in the interview, “ There’s an American word said, ‘a pointing finger at the moon’ when these controversy rise on my films , its like they were talking about the pointing finger instead the moon”.

She succeed in bringing a distinctive value throughout her films.

We overlooked the beauty in her story because we are too busy telling what is right and what is wrong. “Kita semua hidup untuk mencari Tuhan , Cuma cara kita mencari yang berbeza”- Yasmin Ahmad. Last night, I watched this one Youtuber giving negative critiques toward Gubra and as a Muslim , I feel ashamed for the act of the Youtuber. Its good, that they want to spread Islam , to tell people ‘Islam is a true religion’ but sometimes at a point in dakwah , we have to differentiate between ‘advice’ and ‘insulting’. I get it, the scenes in Gubra was playing quite a lot with Islam, but Yasmin didn’t mean to insult Islam instead she showed Islam as a compassionate and tolerant religion.

Some critic said regarding Gubra, “why isn’t the bilal send an authorize person to get rid the prostitution activity in the village instead the befriend with them?”. Rasulullah SAW dakwah with hikmah. When we said about hikmah , it can be defined as a lot of ways that can be defined with and said ,”this is hikmah”. Does sending authorize person could really clean the village ? We want other religion feel safe in Islam because Islam isn’t about judging others no matter what is their status and by doing that will they feel safe ? We are human, vulnerable to mistake and sin. Hidayah comes from Allah not by ,”hey you go get the prostitute out of our village!”. Is that what Islam really teach us as a Muslim ?

I am not a religion’s scholar or anybody who has authorization to talk about religion but somehow it need to be speak out because this isn’t just about religion its about humanity.

Like, when a critic said regarding Sepet, it was a confusing for Malay Muslim when a pious Malay Muslim girl fall in love with a Chinese who isn’t Muslim and a criminal as well. Do we get to choose with whom we fall in love with ? We are living in a multiracial country where falling in love isn’t just with our own race or religion. It could be with anybody. Its not like we have full control to our hearts.

I am not ashamed being a Muslim but I am ashamed with those who wears like a Muslim , talk about Islam this and that, but when it comes to things like this they forgot what Islam really is. Its feel like we were Muslim in our words but in heart, we just the same with others who not.

We like to categorize people according to their race but we forgot we are same, human. We eat rice, we sleep, we cook. We just the same despite our different religion and race. Let’s put the past behind, we knew and that doesn’t mean we forgot about the 1969 memory, but its time to change the attitude toward every race. Blur out the race and think we just the same. People, human. We just the same.
Yasmin Ahmad’s films were an overlooked beauty. She told us the truth we often deny. But she proved it, that a Chinese can fall in love with Malay, Indian family can live with Malay family, being a Muslim family isn’t a reason we can’t befriend with prostitute, and no matter how hard our parents punished us during our past time we always has a reason to forgive them.

People, let’s start searching beauty in others instead the ugly side . Talk about the moon instead the pointing finger. Reality maybe not to kind and not as beautiful as fiction portray but if we learn to see the beauty in reality , you won’t ask for a beautiful fiction anymore.

Al-Fatihah to the late Yasmin Ahmad

p/s: The interview wasn't what exactly her 'words', I've to simplify thing.

Semoga bermanfaat.


Friday, March 4, 2016

Chill lah SPM je kot

Asslamualaikum
Hai.

Apa khabar SPM leavers ? HAHA. Dengar cerita junior sekolah aku dulu ada 4 orang straight A’s . Tahniah. Tahniah , untuk semua dah Berjaya habiskan SPM korang . Cemerlang tak cemerlang tu belakang kira. Aku ambil SPM tahun 2011. Result aku dulu pun biasa-biasa je . Boleh le orang kata nak di bawa ketengah. Amacam , debor dah habis belum ? Haha. Ke sambung debor tunggu result UPU pulak ? Kay kay , aku malas nak bakar dah. HAHAHA

Minggu lepas , aku attend seminar English :SPEAK UP! by Aiman Azlan . Selain sembang-sembang pasal English , kami diselitkan juga tentang confidence , attitude , dan isu semasa (eh yeke?). Encik Aiman Azlan bagi contoh , pembaris . Pembaris ni kata dia , measurement device. Dan examination ni , kata salah seorang student yang attend talk pada hari tu adalah satu measurement untuk apa yang telah kita pelajari. Jadi , conclusion yang boleh diberi , examination adalah ; measuring device. Bila kita mengukur sesuatu menggunakan pembaris , kita akan rasa satisfy dengan jawapan yang kita dapat. Let say , nak measure length handphone . Okay , 15cm katakan. Kita satisfy bukan ? Sebab kita dah Berjaya fulfill fungsi asal pembaris. Jadi , kenapa bila kita dapat grade C untuk exam kita rasa sedih ? Bukan ke kita dah fulfill fungsi exam ; measuring apa yang kita belajar ?

Okay , definisi apa yang kita bagi kepada sesuatu akan berbeza untuk setiap orang. Persoalannya , kenapa kita masih rasa sedih walaupun kita dah Berjaya fulfill definisi yang kita sendiri adakan tu ?

EXPECTATION

Ambil contoh pembaris dan gred C tadi ye. Kita tak letak apa-apa expectation dekat length handphone kita. But let say , satu experiment mengatakan length handphone sepatutnya adalah 13cm , lebih atau kurang dari itu bermaksud itu handphone yang tidak bagus. Tapi kita ukur dapat 15cm , kita akan rasa sedih bukan ?

Macam tu juga dengan result yang kita dapat. Kita rasa sedih bila AddMath kita dapat C sebab asal dulu kita expect A . Bila orang Tanya , kita lagilah rasa sedih , sebab mereka pun expect perkara yang sama. Kita yang tanam dalam diri kita expectation yang extravagant , sedangkan itu cumalah gred. Nothing more.

Bukan ke sepatutnya kita merasa seronok , sekurangnya kita tahu kita ditangga mana . Bila kita tahu length handphone kita bukan length yang terbaik kita akan lebih berhati-hati , so lepas ni tak beli yang salah dah. Dapat AddMath C , jadi kita boleh usaha untuk B at least dan tidak ke D. Dari kita tak tahu dekat mana posisi kita , sampai bila pun kita dekat tempat yang sama silap-silap.

Look , adik-adik. Grades are just number. Its not define who you are or what your self-worth bukan juga nilai hantaran nanti. It just number. Tak perlu rasa down untuk result SPM , come on its not the end of world pun. SPM tak menentukan Berjaya ke tak di masa hadapan nanti. Masa hadapan lain ceritanya dengan present korang.

Dia start rasa down bila kita mula nak membanding antara kawan-kawan , anak kawan-kawan parent kita , bila kita rasa ‘I can do better’. Yes , of course you can do better , there always next time. Mungkin bukan dekat SPM , mungkin masa Asasi , masa matrik nanti , masa diploma , masa degree , master , PhD , see banyakkan peluangnya. Kalau bukan dalam institusi pelajaran , banyak lagi benda dalam dunia yang kita boleh belajar tanpa perlu ke university. Buka bisnes mungkin , belajar dekat pondok mungkin , belajar memasak . There’s a lot of thing that you can learn.

Degree holder , diploma holder dan macam-macam lagi holder , itu Cuma certificate . Atas kertas , ilmu yang pure dalam kepala bila kita mampu apply apa yang belajar , itu ilmu , itu bagi aku pandai. Ada degree sekalipun kalau tak apply apa yang kita belajar tak guna juga.

Akan ada yang cuba membandingkan juga , tapi jangan risau . Dengar , dan ambil jadi motivasi.

Aku ada seorang adik yang sangat bermasalah masa zaman teenager dia. Liar. Dah kalau ikut , mama ayah nak ikat je kat rumah. Masa sekolah menengah , cikgu dia pernah kata dekat dia , “kamu ni takkan masuk u”. Dia rasa tercabar dengan apa yang cikgu tu kata . Dia work hard , SPM dia biasa-biasa je , Alhamdulillah dia dapat masuk UPSI diploma Sains . Dia cari cikgu tu , dan dia kata , “cikgu tengok ni , saya dapat masuk u”. Semenjak hari tu , cikgu tu mula respect dia. Note : Adik aku memang sumpah liar nak mati , ponteng , masuk bilik cikgu disiplin tu perkara biasa dah. Tu dululah ,sekarang baik dah. HAHA. See ? All you need is , usaha.

Tak ada benda impossible dalam dunia ni. Cuma kita yang suka terlepas pandang.

Jadi SPM leavers , jangan nak depress sangat ye. Sudah tu, enjoy your life.


Semoga bermanfaat

Wednesday, March 2, 2016

Kau yang Salah

Assalamualaikum

“Orang kata kalau dah pakai purdah ni , dia jagalah serba serbi. Tapi , dia ni keluar angkat kain pun bertowel je kepala. Akak pun rasa biasa-biasa jelah pasal dia walaupun dia berubah secara drastik”-Kak D

Kelmarin , keluar minum dengan office mate. Dia bercerita pasal anak buah yang berpurdah. Aku boleh senyum je. Dan aku tambah sikit cerita pasal budak UIA yang dah bertunang dengan seorang gadis berpurdah tapi alih-alih dapat tahu , gadis tersebut sudah mengandungkan anak luar nikah. “Orang-orang macam ni lah yang merosakkan nama orang yang berpurdah tapi ada akhlak yang baik. Merosakkan agama” , aku kata pada akak tu.

Jujurnya , bukan purdah yang salah.

Bukan tudung labuh yang salah.

Bukan tasbih yang salah.

Bukan kopiah yang salah.

Bukan serban yang salah.

Bukan handsock dan stoking yang salah.

Bukan makan banyak yang salah (?)

Okay.

Kau yang salah , jujurnya. Ke mana kau bawa penampilan kau , itu yang salah . Kadang , kita ni , bila seorang pemakai purdah melakukan kesalahan , kita terus menghukum pemakai purdah lain juga bersalah. Apa salah purdah sebenarnya ? Same goes to tudung labuh , kopiah, handsock , stoking dan seangkatan dengannya. Pelaku yang salah , kenapa diletakkan label kesalahan pada pemakaiannya.

Kita tengok at the good side . Mungkin gadis berpurdah tu , kepalanya bertowel sahaja masa keluar angkat kain , tapi good sidenya , dia mencuba memakai pakaian sunnah , dia masih cuba menutup kepalanya walau dengan sehelai towel. Instead kita terus menjatuhkan hukuman kepada dia , baiklah kita mendoakan dia supaya lebih istiqomah dengan pemakaian sunnah tersebut.

Point aku , aku nak kata yang jangan label kesalahan pada pakaian mereka . Pakaian tak salah , yang salah tu pemakai. Nelson Mandela pernah cakap sebuah buku tulisan Richard Stengel ; Nelson Mandela Portrait of an Extraordinary Man.Beliau kata , “tiada siapa dilahirkan sebagai racist. Tiada manusia yang jahat pada hati mereka. Kejahatan ini adalah sesuatu yang dimasukkan dan diajar kepada manusia melalui persekitaran , keadaan dan cara mereka membesar. Kejahatan bukanlah perkara yang original. Dasar apartid menjadikan manusia jahat , bukan kejahatan yang menjadikan dasar apartid”.

Begitulah juga dengan hal aku sembangkan dari tadi ni.

Bukanlah pakaian itu yang menjadikan mereka jahat. Ada orang pakai biasa-biasa , tak berkopiah pun , tak tudung labuh pun , biasa sahaja . Mungkin lebih banyak kurangnya , namun dia baik . Menjaga diri. Jadi , pakaian bukan penyebab. Yang salah tu diri kita . Kita yang bawa pakaian yang baik ke tempat yang tidak baik. Ada segelintir , yang bawa pakaian yang tidak baik ke tempat yang baik.

Tapi tak disangkal juga kesalahan mereka membawa pakaian sunnah ke tempat yang salah menjadi fitnah kepada Islam dan muslim yang lain.

Awak , awak dah pakai pakaian yang baik . Sempurna , ikut sunnah nabi. Awak , pakai pakaian isteri dan anak perempuan nabi , bukan ke lebih baik kalau akhlak juga seiring dengan akhlak Nabi Muhammad SAW , seiring dengan akhlak isteri dan anak perempuan nabi . Islam agama syumul , menyeluruh. Kenapa ambil Islam berpecahan. Pecahan pakaian awak nak ambil , pecahan akhlaknya awak tinggal.

Tolonglah , jangan sebarkan fitnah ke atas Islam. Kesian Rasulullah SAW , kesian Fatimah Azzahra RA , kesian Aisya RA. Kesiankanlah mereka .Sedih baginda Rasululah SAW tengok umat dia macam ni. Mungkin kadang tu kita terlepas cakap , gelak mengekek , ikhtilat kurang berjaga walau hakikatnya kita memakai pakaian yang baik-baik. Nanti tentu ada mulut-mulut yang berkata , jangan melenting. Anggaplah itu cara Allah mahu kita memperbaiki diri kita.

Aku faham , kadang dalam proses hijrah , banyak dugaannya. Kita manusia , aku tahu tak senang nak ubah diri kau yang kau dah bertahun hidup dengan diri tersebut , lepas tu suatu hari kau kena berubah. Kadang kau tersasar juga. Tak apa , cuba lagi . Jangan putus asa. Orang kata , nak berubah tak susah. Contoh , dulu pakai ketat , sekarang dah pandai pakai longgar . Tapi nak kekal terus pakai sampai bila-bila tu yang payah. Istiqamah tu yang payah. Sebab tu nak berubah , mulakan perlahan-lahan. Buat perkara yang paling mudah tapi paling senang kau nak istiqamah. Tak mampu berlari , berjalan pun tak apa. Bukan cepat ke lambat sampai pokok pangkalnya , tapi ke mana destinasinya. 
Itu yang penting.

Fitnah ke atas pakaian sunnah ni jujurnya dah terlalu berlambak. Cara mudah nak berhentikan semua fitnah ni , kita dulu kena mula perkenalkan kepada mereka akhlak yang baik. Bukan berpura , tapi ikhlas. Dengan akhlak yang baik , hati keras pun boleh jadi lembut. Hebatnya kuasa Allah tu. Itulah akhlak Rasulullah SAW.  Dan sama-samalah kita berdoa supaya mereka yang memang sengaja nak mengadakan fitnah ke atas Islam ni diberi hidayah. Jangan kecam , tapi doa yang baik-baik untuk mereka. Kita kena kasihankan orang-orang macam ni , kita ni Alhamdulillah , Allah tunjukkan cahaya , tunjukkan mana betul mana salah , tapi mereka , mereka tak dapat semua ni. Hidayah milik Allah , kekuatan juga milik Allah. Jadi mintalah kepada Dia.


Semoga bermanfaat.